неділю, 20 жовтня 2013 р.

Знайомтесь: навчальні програми

Для ознайомлення учнів із поняттям вікна програми у підручнику "Інформатика-5" пропонується програма GCompris та програми Tux of Math. Вибір цих програм - не випадковий.  Адже під назвою GCompris пропонується добірка навчальних програм і вправ, спрямованих на навчання принципам роботи комп'ютера, використання мишки і клавіатури, а також навчальні програми для формування навичок читання, письма, вивчення іноземних мов, арифметики, а також містить логічні ігри, фізичні досліди та інше. А програма  Tux of Math є складовою програм пакету Tux for Kids, який об'єднує програми для навчання математики, графічний редактор та клавіатурний тренажер.

Маємо надію, що зрозумілий і цікавий для дитячого віку інтерфейс, цікаве поєднання гри, розваги та навчання, а також сформовані на уроці інформатики навички  роботи із програмами (вікном, його елементами, меню тощо) створять умови для подальшого їх використання дітьми удома та на інших уроках.

Сайт програми: http://gcompris.net/index-ru.html

Вікі-сторінка довідки програми GCompris

Сайт програм Tux for Kids http://tux4kids.alioth.debian.org/tuxtyping.php

Сайт програми Tux of Math: http://free-tux-download.com/tuxmath/

понеділок, 14 жовтня 2013 р.

Навчально-методичний комплект: матеріали для семінару у Донецьку

Завтра наш авторський колектив зустрічається із спільнотою Донецької області, а схожа зустріч була минулого вівторка із Полтавчанами. Дякуємо усім організаторам за те, що даєте змогу "живого" спілкування із педагогами, методистами та усіма, хто дотичний до питань освіти за умов впровадження нових Державних стандартів! Переконані, що такі зустрічі - це цеглинки побудови нової якості освіти. Адже ідеї, закладені авторами не завжди зрозумілі та прозорі. Тому побільше б таких зустрічей та зворотнього зв'язку із вчителями-практиками. Це дуже важливо, адже саме зворотній зв'язок - запорука уникнення помилок та врахування ідей не тільки авторів, а й широкого кола педагогів. Пропонуємо до розгляду презентацію про особливості побудови НМК "Інформатика-5".

вівторок, 8 жовтня 2013 р.

Поради для вчителя

Кажуть, що вчитель готується до свого найкращого  уроку ціле життя. Зрозуміло, що досвідченому вчителю завжди простіше підготувати цікавий та ефективний урок. Особливо, коли навчаєш предмету довго, за своїм виробленим роками сценарієм та педагогічним стилем. Цього не завжди скажеш про нас, вчителів інформатики. Адже нам доводиться щоразу щось змінювати, шукати нове, удосконалювати набуте. Цього вимагають зміни, що відбуваються у технологіях та світі вцілому. А тому, можливо, будуть корисними поради щодо підготовки до уроку інформатики у п'ятому класі:


понеділок, 7 жовтня 2013 р.

Зі святом!

Дорогі колеги! Колись давно чи зовсім недавно, коли перед нами постав вибір ким бути, зірки розпорядились так, щоб ми стали на важку професійну стежину: стали вчителями. На цій стежині нас чекає щоденна праця без вихідних, постійні зміни, новації та низькі заробітки... Але на ній зростають квіти - наші діти, щоразу повертаючи свої голівки до нас, як до сонця, яке гріє, дає знання та щедро розсипає зерна мудрості та доброти. У руках вчителів - майбутнє, у серцях вчителів - мудрість  поколінь. Чистих Вам помислів та добрих сподівань, щедрого ужинку на освітянській ниві, розумних та вдячних учнів, теплоти та взаємодопомоги у колективах, достатку та затишку у домівках! Хай підручники, за якими Ви навчаєте, будуть такими, які Ви б хотіли самі написати! Хай усе, що намагаються Вам запропонувати автори - буде корисним для Вас та Ваших дітей, зрозумілим та потрібним. Від усього авторського колективу - Вам творчої наснаги та невичерпного професіоналізму!

середу, 2 жовтня 2013 р.

Вчителі п'ятикласників об'єднуються!

Ми з вами працюємо у такий час, коли навчання наших дітей давно покинуло класну кімнату. Діти навчаються всюди: на вулиці, в сім'ї, в колі друзів, в мережі. Наше завдання - спрямувати їх навчання у правильне русло, навчити відрізняти правду від обману, бачити світ кольоровим та багатогранним, шукати себе у цьому світі та самому творити його. Хтось із розумних сказав, що "ми є такими, яким є наше оточення". Щоб зрозуміти дітей, які живуть з технологіями та в оточенні віртуальних спільнот, важливо самому спробувати "пожити" у світі дітей. Гадаю, що цю думку підтримують вчителі, які використовують мережеві технології у своїй практиці. Сьогодні натрапила на спільноту, яка створена, щоб об'єднати вчителів, які навчатимуть інформатики у 5-х класах. Здорово, що такі спільноти створюються. Тут кожен може щось взяти для себе та поділитись чимось корисним. Буду в сторінки уроків додавати цікаві матеріали.
Дякую усім за творчість!
Адреса групи: Спільнота вчителів, що навчають інформатики у 5-му класі