середу, 27 листопада 2013 р.

Файли до другого розділу

В уроці 13 у вправах Діємо є посилання на файли заготовок. Їх можна завантажити за наступним посиланням:


Порада. Розархівуйте папку та розмістіть папку Різдво на Робочому столі. Таке посилання на Робочий стіл у підручнику не випадкове:


  • по-перше, учні ще не знайомі із файловою системою;
  • по-друге, навички дій із мишею ще не відпрацьовані у достатній мірі.
На файли, розміщені в архіві, поширюються авторські права їх власників. Ми розмістили їх для ознайомлення!

середу, 20 листопада 2013 р.

Електронний довідник

Шановні колеги! На сторінках підручника "Інформатика-5" є посилання на електронний довідник (перша згадка - практична робота № 1, с. 103. Завдання 5). Ми пропонуємо його використання з декількох міркувань:
1) ми підтримуємо думку, що одним із результатів навчання інформатики є оволодіння учнями методами та  інструментами для підтримки їх подальшого навчання: оволодіння новими програмами, ресурсами, технологіями та навчання протягом усього життя взагалі. Тому демонстрація електронних довідників та формування навичок роботи із ними - є одним із важливих моментів на уроках інформатики, що сприяє формуванню важливих життєвих компетентностей учнів;
2) ми розуміємо, що  наявне забезпечення навчальних кабінетів інформатики  у школах є доволі різномінітним: починаючи від різних операційних систем та версій офісних програм та закінчуючи різними технічними характеристиками обладнання. Обсяг підручника не дозволяє здійснити універсальну інформаційну підтримку процесу навчання інформатики у кожному навчальному закладі. Тому використання електронних довідників такого класу, що поєднують у собі елементи симуляції роботи у програмах, є одним із засобів забезпечення "цифрової рівності";
3) ми передбачаємо, що електроний довідник стане зручним середовищем для демонстрації елементів вікна програми та відпрацювання навичок роботи із ними, засобом для порівняння різних версій програм, підтримки елементів дослідницької діяльності учнів тощо.

Елктронний довідник є розробкою компанії Інтел, його можна використовувати в on-line версії за посиланням:

http://www.intel.com/education/helpguide/uk-UA/index.htm.

Локальні версії довідника можна завантажити із сайту програми "Інтел. Навчання для майбутнього" за посиланням:
http://iteach.com.ua/online-resources/elektronyi-dovidnyk/

Обравши потрібну версію операційної системи чи офісного пакету, ви зможете завантажити електронний довідник, встановити його на комп'ютерах у класі та використовувати на уроках.

Порада: у першому пункті меню довідника дедально описано прийоми роботи із ним. Ознайомтесь, спробуйте та оцініть переваги його використання у своєму класі. Можливо ви із своїми дітьми станете спіаватором продовження випуску нових розділів довідника.

неділю, 10 листопада 2013 р.

Пора завітати до книжкової крамниці!

Шановні колеги! Вийшла у світ книга для вчителя "Готуємось до уроків інформатики. 5 клас". 
             Як Ви переконаєтесь, книга складається із двох частин. У першій частині автори коротко окреслюють основні методичні підходи до організації навчання інформатики у п'ятому класі; авторські концепції усіх складових навчально-методичного комплекту, наводять рекомендації щодо їх використання; пояснюють прийоми проведення етапів навчальних занять; розяснюють окремі методи навчання тощо. У другій частині пропонуються поурочні рекомендації щодо проведення етапів уроків, відповіді до завдань, що містяться в складових навчально-методичного комплекту.
             Нарешті Ви матимете змогу працювати із матеріалами для підготовки до уроків у зручний для Вас час!
             У звязку із умовами договору із видавництвом на сторінках блогу надалі ми не будемо розміщувати окремі частини книги для вчителя. А на сторінках уроків будемо продовжувати розміщувати матеріали, що не увійшли до видання, та електронні матеріали.
            Допитливих учнів та вдалих уроків! 

понеділок, 4 листопада 2013 р.

Наш проект

Наші пятикласники завершили роботу над проектом за першим розділом "Інформаційні процеси". У нас готовий фотозвіт цієї роботи. Діти обговорили теми проектів з батьками. Цікаво, що більшість дітей обрали тему "Спорт для всіх". І тільки двоє - "Добро починається з тебе". Важливо, що пятикласники спробували працювати практично з усіма способами подання повідомлень:

  • графічним - створювали емблеми та схеми
  • текстовим - писали оголошення
  • звуковим - захищали проекти
  • відео - переглядали фотозвіт початку роботи над проектом
  • способом сигналів та жестів - голосували та оцінювали роботи одне одного.
"Експерти", що брали участь у захисті проектів - директор школи, вчителі, батьки зазначали високу активність учнів, креативні ідеї, творчість у підготовці проектів, їх реалістичність та корисність для місцевої громади, школи. Діти під час рефлексії  розповідали, що вони вперше працювали над проектом разом із своїми батьками, і це дуже сподобалось як дітям, так і їх батькам. Вони готові реалізувати свої проекти на практиці та мають намір і надалі брати участь у нових проектах.