пʼятницю, 14 лютого 2014 р.

Інформатика, 6 клас

         Шановні колеги! Маємо за честь повідомити Вам, що згідно наказу МОН № 123 від 07 лютого 2014 року підручник "Інформатика, 6 клас" авторського колективу у складі Морзе Н.В., Барни О.В., Вембер В.П., Кузьмінської О.Г., Саражинської Н.А. увійшов до списку підручників для учнів 6 класу загальноосвітніх навчальних закладів, створених авторськими колективами-переможцями І етапу Всеукраїнського конкурсу рукописів підручників для учнів 5-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів, яким надається гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України»
http://osvita.ua/legislation/Ser_osv/39415/

        Позаду - кропітка праця авторського колективу, редакторів, художників, експертів, рецензентів, відповідальних за випуск, усіх, хто долучався до апробації пропонованих навчальних матеріалів, їх перевірці на відповідність сучасним науковим уявленням та методичним підходам до підготовки підручників та забезпечення навчально-виховного процесу з предмету згідно сучасних вимог. Попереду - друк підручників у видавництві, їх довіз до навчальних закладів та власне використання. Маємо надію, що усі відповідальні докладуть максимум зусиль, і підручник, у тій якості, що була подана на розгляд комісії Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, прийде у ваші навчальні заклади. 
         Ми у свою чергу готові і надалі надавати усі необхідні методичні матеріали на підтримку навчання інформатики, брати участь у тренінгах з метою надання методичної консультативної допомоги вчителям, спілкуватись із кожним на сторінках педагогічної преси, електронних публікацій та в процесі "живих" зустрічей. Якщо публікації на сторінках блогу, на Вашу думку, є вагомим додатком до такої методичної підтримки - плануватимемо відкриття блогу методичної підтримки навчання інформатики у 6-му класі.
         Прагнемо, щоб наша праця була корисною для кожної дитини, яку Ви навчаєте інформатиці. Піклуємось, щоб кожен вчитель, хто навчає і переживає за якісний результат своєї діяльності, за майбутнє наших дітей та нашої України в цілому, не залишився без підтримки у цій нелегкій справі. Мріємо, що праця багатьох людей знайде своє гідне продовження у наших дітях - їх навчанні, розвитку, формуванні знань, умінь, навичок  та компетентностей людини інформаційного суспільства. 
          Дякуємо усім, хто допомагав у народженні ще однієї нашої "дитини" і щиро порадів разом із нами!

6 коментарів:

Володимир Бондаренко сказав...

Читаю передостанній абзац публікації, і розумію, що "прагнення" - це одне, а реалії - зовсім інше. У підручнику матеріали та вправи орієнтовані на пропрієтарні продукти (платформа Windows та офісний пакунок MS Office). А як же працювати з підручником тим вчителям та учням, які у своїй роботі використовують Linux? Знову вчителю прийдеться вигадувати практичні вправи та завдання до практичних робіт самостійно! А оскільки діти не зможуть дома працювати над теорією, то і її частка на уроці буде збільшуватися. А можна було б використати в якості офісного пакунку кросплатформенний LibreOffice!

Ольга Барна сказав...

Дякуємо, що читаєте наш блог та небайдужі до реалій шкільництва! Якщо Ви уважно прочитаєте сторінки підручника, то зустрінете відомості, які спрямовують учнів на вивчення різних ОС, програмних додатків тощо. Зокрема, дякуємо за популяризацію LibreOffice - цей текстовий процесор ми саме пропонуємо поряд з іншими на сторінках підручника! Долучайтесь до блогу підтримки навчання інформатики у 6-му класі та отримуйте ще більше відомостей!

Володимир Бондаренко сказав...

На жаль, потримати підручник для 6 класу у руках не мав можливості - їх ще в школі немає. Працював з Вашим підручником для 5 класу. Підручник для 6 класу оглянув на сайті видавництва.
Що ж, на відміну від підручника для 5 класу, у цьому таки є згадка про програмні продукти виробництва не MS. Але ж це лише "відомості, які спрямовують учнів на вивчення різних ОС, програмних додатків", а не "матеріали, які допомагають навчитися користуватися". Практичні завдання так і залишаються орієнтованими на MS. Електронних матеріалів ще не переглядав, але і вони, скоріше за все, для MS Office, ще й мабуть, останньої версії, яку LibreOffice перетворює з помилками форматування :(
Саме тому у мене викликає подив орієнтація саме на пропрієтарний продукт, де школи мають проблеми із ліцензуванням чи навіть із запуском (апаратна частина, м’яко кажучи, не нова), у той час, коли для відкритого ПЗ таких проблем немає, та й запускається воно на різних операційних системах.

Ольга Барна сказав...

При детальнішому ознайомленні із підручником, Ви переконаєтесь, що Ваші пропозиції враховані. І в короткому пості неможливо описати те, що на сторінках підручника ми також вчимо користуватись відкритим ПЗ. Щодо файлів - ми це передбачили. Усі файли заготовки подаються у різних форматах, придатних для відкривання у різному ПЗ. Вчителеві потрібно буде тільки відібрати потрібне. Так, на сторінках підручника ми не давали особливості роботи в ОС, наприклад Лінукс. Але загальні підходти до ОС Ви там зустрінете. Ми моніторили забезпечення НКК ОС: тільки 20% використовують вільнопоширювану ОС, при цьому дуже різні дистрибутиви. Порадьте, як практик, який дистрибутив використати? Ми розмістимо додаткові матеріали на блозі. Нажаль, те що ми планували подати у підручник - не увійшло. Нам скоротили 16 сторінок (якщо порівняти із 5 класом). Приєднуйтесь до нашої команди - ми завжди відкриті до діалогу та готові розміщувати Ваші матеріали, якщо вони відповідатимуть авторській концепції навчання інформатики!

Володимир Бондаренко сказав...

Пані Ольго! Дякую Вам за реакцію на мої коментарі та за пропозицію співпраці. Ви просите поради щодо Linux-дистрибутиву для навчання. Я використовував різні: починав з Fedora, потім була Mandriva, за нею - ALTLinux шкільний, але все ж вирішив зупинитися на KUbuntu. Причина - досить просте налаштування системи (ця перевага для моїх колег у місті), схожість вигляду графічного інтерфейсу із Winsows та її популярність серед пересічних користувачів Linux. Звичайно, я не претендую на останню інстанцію, але такий мій вибір, з яким погодилися і колеги, що також працюють із вільним ПЗ.
Ви пишете про файли-заготовки до вправ підручника. Хотілося б дізнатися, де їх взяти. Дякую

Ольга Барна сказав...

Дякую за пораду з приводу Linux-дистрибутиву. Наш авторський колектив також у більшості спрямований на цей дистрибутив. Як добре, що практики працюють в одній команді із авторами підручника! Плануємо на сторінках блогу розміщувати матеріали для тих, хто працює в іншій операційній системі, аніж яка подається у підручнику. Для підтримки навчання інформатики є блог за адресою inf6-m.blogspot.com. Там є посилання на файли-заготовки та матеріали до уроків.