середу, 16 серпня 2017 р.

Навчально-методичне забезпечення курсу "Інформатика-5" у 2017-2018 н.р.

Шановні колеги! Авторський колектив у складі Морзе Н.В., Барни О.В., Вембер В.П., Кузьмінської О.Г. до початку 2017-2018 н.р. підготував навчально-методичне забезпечення курсу інформатики у 5 класі, яке відповідає Навчальній програмі інформатики, яка затверджена Наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2017 № 804, методичним рекомендаціям щодо викладання навчальних предметів у 2017-2018 н.р., які подані у листі Міністерства освіти і науки України від 09.08.2017 р. № 1/9-436 та реалізує авторські методичні підходи розвивального, компетентнісного особистіснозорієнтованого навчання, навчання через систему доцільно дібраних практичних та творчих задач.
До складу навчально-методичного забезпечення, яке схвалено до використання у загальноосвітніх навчальних закладах відповідними грифами МОН,  входить:

  • підручник
Морзе Н. В. Інформатика : підруч. для 5 кл. загальноосвіт. навч. закладів / Н. В. Морзе, О. В. Барна, В. П. Вембер, О.Г. Кузьмінська. — К. : УОВЦ «Оріон», 2016. — 240 с.


  • робочий зошит
Морзе Н.В. Робочий зошит з інформатики: навч. посіб. для 5 кл. загальноосвіт. навч. закл.: видання друге із змінами та доповненнями / Н. В. Морзе, О. В. Барна, В. П. Вембер, О.Г. Кузьмінська . — К. УОВЦ «Оріон», 2017. — 96 с.


  • зошит для перевірки предметних компетентностей
Морзе Н.В. Перевірка предметних компетентностей. Інформатика 5 кл. Збірник завдань для оцінювання навчальних досягнень учнів / Н.В. Морзе, О.В. Барна, В.П. Вембер, О.Г. Кузьмінська. — К. УОВЦ «Оріон», 2016. — 40 с.

                   На сторінках блогу ми поурочно пропонуватимемо методичні рекомендації щодо реалізації Концепції Нової школи на уроках інформатики з використанням друкованих видань та онлайнової складової. Для цього пропонуємо орієнтовне поурочне планування навчання інформатики у 5 класі за поданим комплектом. Вчитель може самостійно змінювати кількість годин на вивчення кожної із тем, змінювати їх порядок, застосовувати власні навчально-методичні підходи. Зазначимо, що оскільки згідно Рекомендацій кількість практичних робіт, які обов'язкові для виконання та оцінювання учнів має становити 25% від загальної кількості навчального часу, і виходячи із логіки та змісту розділів, у плануванні зазначено 8 практичних робіт. Учні можуть виконувати навчальні проекти як упродовж вивчення навчальних тем, наприклад, проект "Народний календар" - у темі Опрацювання текстових даних, "Комп'ютерна гра для молодших братиків і сестричок" - у темі Алгоритми та програми та інші (орієнтовний список, який пропонується на сторінці 187 підручника, може бути доповнений, особливо проектами, які реалізують наскрізні компетентності), так і наприкінці навчального року.

Календарно-тематичне планування можна завантажити за посиланням:

31 коментар:

Роман сказав...

Коли буде підручник, робочий зошит, зошит для перевірки предметних компетентностей для 6 класу. Дякую.

Ольга Барна сказав...

Пане Роман, уже все готово, завтра напишу в блозі для 6 класу :)

Сергій Мацаєнко сказав...

Календарно-тематичне планування не відповідає оновленій навчальній програмі.

Ольга Барна сказав...

Пане Сергію, а в чому Ви побачили невідповідність?

Фролов М.А. сказав...

Добрий вечір. Скажіть коли можна буде придбати доповнений робочий зошит для 5 класу. Дякую

Фролов М.А. сказав...

Можливо те, що тему "Проектна діяльність" здається вилучили

Ольга Барна сказав...

Доброго вечора! На 15 серпня він уже віддрукований. Гадаю, що можна телефонувати у відділ реалізації та замовити або у представника в себе в області, або безпосередньо на видавництві. Усі контакти на сайті видавництва http://www.orioncentr.com.ua/контакти/

Фролов М.А. сказав...

Дякую А коли можна буде придбати підручник, робочий зошит для 6 класу. Дякую

Ольга Барна сказав...

В Методичних рекомендаціях написано: "Проектна діяльність в оновленій програмі не обмежена окремим розділом, натомість передбачається застосування цієї методики у різних темах програми, а також їх поєднанні. Хоча із програми вилучені окремі розділи резервних годин, узагальнення та повторення матеріалу, учитель може передбачити у своєму плануванні необхідний, на його думку, час як на початку, так і наприкінці навчального року або семестру". У дописі сказано, що можна змінювати і кількість годин і порядок вивчення тем. Ми запропонували орієнтовний тематичний план, надавши пояснення які проекти, описані у підручнику, та як можна реалізувати на уроках інформатики. Зокрема, наприкінці або після вивчення окремих тем. Тому гадаю, що такий коментар про невідповідність сучасній програмі є безпідставним.

Ольга Барна сказав...

Робочий зошит для 6 класу запущено у друк 15 серпня. Тому гадаю, що з 20 серпня можна уже його замовляти. Маємо надію, що підручник для 6 класу буде випущений до 1 вересня. Він на етапі макетування.

Фролов М.А. сказав...

Дякую Вам за роз'яснення

Сергій Мацаєнко сказав...

"Проектна діяльність в оновленій програмі не обмежена окремим розділом", а у Вас обмежена, це і є повноцінна підстава для мого коментаря.

Ольга Барна сказав...

А Ви читайте дальше: ... у різних темах програми, а також їх поєднанні. А також допис у блозі про те, що години проектної діяльності вчитель може "рознести" у розділи або використати ці години для проекту як узагальнюючої роботи. А ще, що це орієнтовне планування, яке вчитель може змінювати.

Сергій Мацаєнко сказав...

Крім того на опанування теми «Алгоритми та програми» має приділятися не менше 40% навчального часу (тобто не менше 14 годин).

Сергій Мацаєнко сказав...

Тема "Однорівневі списки" в підручнику не розкрита.

Ольга Барна сказав...

В пропонованому тематичному плануванні 13 годин. 2 години передбачаються на виконання проекту, який пов'язаний із темою програмування. Тому все правильно, адже 15 годин - це не менше 14.

Ольга Барна сказав...

Так, у підручнику не розкрита тема однорівневі списки. Адже він підготовлений ще минулого року, за чинною програмою 2016 року. І на обкладинці це чітко зазначається. Тому авторський колектив підготував робочий зошит - друге видання із змінами та доповненнями, які власне і доповнюють матеріал підручника відповідно до оновлень програми 2017 року.

Сергій Мацаєнко сказав...

Просто в запропонованому Вам календарному планування біля даної теми вказані сторінки підручника.
Зрозуміло, дуже дякую за відповідь.
Вдалого нового навчального року.

Сергій Мацаєнко сказав...

Дякую за роз'яснення.

Різник Володимир сказав...

Скажіть будь-ласка, де можна купити, чи скачати підручники 5 і 6 клас по програмі на 20017 рік, видавництво Оріон?
Володимир.
chervonograd777@ukr.net

Анна сказав...

Доброго дня! Як можна замовити по одному комплекту навчально-методичного забезпечення інформатики 2017/2018 р. для 5 та 6 класу?

irkov сказав...

Чи можна замовити лише робочі зошити для 5 і 6-го класу? Якщо так, то де?

Ольга Барна сказав...

Сконтактуйте із відділом реалізації +38(050) 230-48-27
+38(067) 543-05-26

Ольга Барна сказав...

Сконтактуйте із відділом реалізації +38(050) 230-48-27
+38(067) 543-05-26

Ольга Барна сказав...

Звісно, що так. Сконтактуйте із відділом реалізації +38(050) 230-48-27
+38(067) 543-05-26

Natalia сказав...

Я хотіла замовити по одному комплекту на 5 і 6 клас, але у відділі реалізації мені відповіли, що такі малі замовлення не обробляють... Шкода

Сергій Мацаєнко сказав...

Добрий день!
На 7 сторінці підручника наведено приклад носія повідомлення - фотоплівка.
Гадаю доречніше було б сучаснішого носія вказати.

Сергій Мацаєнко сказав...

Факс, магнітофон? Пишіть про сучасні пристрої, якими користується сучасне суспільство.

Сергій Мацаєнко сказав...

Сторінка 58:
"Незалежно від розміщення папок джерела та приймача, при перетягуванні файла за допомогою лівої кнопки миші завжди виконуватиметься:"
Але ж про папки приймачі та папки джерела взагалі не йшла мова. Абзац загубили.

Sokolenko сказав...
Автор видалив цей коментар.
Sokolenko сказав...

Підкажіть, а де можна завантажити електронну версію Вашого підручника? На сайті МОН стара версія 2013 року